Pagina's

vrijdag 21 september 2012

Testen met 3D-printers,


Laatste week heb ik (Stefan Breet) veel gewerkt met de 3D-Printers (Ultimaker en de Creatr van Leapfrog). Het liep niet altijd even soepel, af en toe temperatuur errors met de Leapfrog printer. (Temperatuur sensor zit waarschijnlijk niet lekker op zijn plek,  kan tijdens het vervoeren gebeurt zijn) De Ultimaker heeft af en toe last van materiaal toevoer. De draden van de Ultimaker worden van bovenaf geleid naar de print kop, de draden van de Creatr lopen binnen de behuizing. Bij de Creatr hebben de draden dus minder ruimte en schuiven de draden over het bed heen totdat de Z-as hoog genoeg is. Als de printer naar achter beweegt komen de draden tegen de achterkant aan.


De Creatr 3D-printer van Leapfrog,

De Creatr heeft een extruder recht boven de nozzle zitten en de draad wordt onder andere geleid door een lager, dit maakt het extruderen makkelijker en beter vergeleken met de Ultimaker. Het nadeel dat de extruder boven de nozzle zit is dat de print-kop veel zwaarder wordt en veel langzamer kan bewegen. Zeker als je twee extruders naast elkaar hebt. Ik heb vooral gewerkt met ABS, ABS is een moeilijkere te printen materiaal vergeleken met PLA. ABS is met een temperatuur van 210 graden al redelijk te printen. De Creatr heeft een verwarmd bed die rond de 90 graden kan komen. Als de bed nog te koud is wilt de eerste laag niet aan de bed plakken. Pas wel op, als de bed rond de 90 graden is en ABS staat op 250 graden hecht de ABS aan de meegeleverde folie.

De eerste print was de Twisted-Bottle, de print was uiteindelijk redelijk goed gegaan. Hier en daar zijn nog kleine gaten te ontdekken. De lagen zijn goed zichtbaar, de ‘layer height’ was ingesteld op 0,3mm veel dunner is niet goed mogelijk met de Creatr. Met een ‘layer height’ van 0.2mm wordt alles te rommelig en sluit niet alles op elkaar aan in de eerste laag.



Hierna een leuk vaasje,’simple-twisted,’ gedownload en uitgeprint. Deze is er goed uitgekomen. Maar ook hier zie je duidelijk de lagen en je ziet ook een heel spoor op de plek waar de printer telkens een stapje omhoog ging.


Nog een voorbeeld waar je goed kan zien waar de printer omhoog gaat. Ook kan je zien dat de printer het moeilijk kan hebben met overgangen. Hier van rond naar driehoekig begin de printer aan het filament te trekken waardoor deze naar binnen valt.

Hiernaast zijn een aantal testen gedaan met verschillende temperaturen, verschillende dichtheden van het massieve blokje, verschillende ‘invul’ vormen gebruikt. Uiteindelijk bij blokje nummer negen had ik een massieve blokje met de onderkant en bovenkant dicht. Ook testen gedaan met een hol blokje. Het is lastig om een hol blokje goed dicht te krijgen, dit lijkt niet te lukken met de Creatr. De bovenkant komt niet goed dicht te zitten.


Nu ook aan het proberen om met PLA te printen alleen dit lijkt hij niet goed te kunnen printen, materiaal blijft niet goed aan de bed plakken en blijft aan de nozzle plakken.



De Ultimaker,

Met deze printer ging ik printen met het materiaal PLA. Toen de eerste print (simple-twisted)  klaar was, kon de eerste vergelijking gedaan worden. De Ultimaker is veel gedetailleerder, de lagen kunnen ook veel dunner. Hoekjes zijn ook veel puntiger en de printer beweegt veel sneller. Het nadeel van de printer is alleen wel dat de extruder te veel wrijving kan hebben met het PLA waardoor in het materiaal een groef kan ontstaan. Als je dit niet snel genoeg door hebt krijgt de printer geen materiaal meer.



Nog een nadeel, ligt ook deels aan materiaal en snelheid, de printer laat veel haren achter tijdens het printen. Hierdoor kan het een beetje rommelig worden rondom de printer. De bed van de Ultimaker is ook minder stabiel. Deze bed staat vast met twee geleiders aan de achterkant en een met schroefdraad. Bij de Creatr staat de bed vast met drie geleiders met schroefdraad, twee aan de voorkant en één aan de achterkant. Hierdoor is de bed veel stabieler.

Aan de Ultimaker kan je een groot voordeel toevoegen, namelijk de Ultimaker controller. Zet de gcode op een SD kaartje, doe de SD kaartje in de controller, zoek je object uit en hij print.





1 opmerking:

  1. Wat is je conclusie? aanbeveling?
    betreffende print volume, printkwaliteit,

    BeantwoordenVerwijderen